Beyoncé és Jay-Z ismét közösen vágott bele valamibe. Most nem egy újabb babán dolgoztak, hanem egészségük megőrzésén. A napokban fejezték be azt a 22 napos diétát, amit a vegán életmód szerint csináltak végig. Mindketten állítják, hogy nemcsak a testük, hanem a lelkük is megtisztult ezalatt a három hét alatt. A szkeptikusok azonban most is kötekednek: vajon mennyire lehet hatásos, sőt egészséges, ha semmilyen állati eredetű élelmiszert nem juttatunk a szervezetünkbe? Főleg, egy kismamanának. Mivel már régóta foglalkoztat ez a dolog (bár én húsevő vagyok), kicsit utána néztem, itthon milyen cipőben jár a vegán kultúra.
Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között?
Mivel a köznyelv és a hivatalos megfogalmazás nem találkozik minden ponton, sok ember fejében keverednek ezek a fogalmak. Lássuk, miért? A köznyelvben vegetáriánusnak hívják azt az ember, aki csak húst nem eszik, egyéb állati eredetű ételeket azonban igen. A hivatalos elnevezésben azonban egy vegetáriánus nem fogyaszt sem húst, sem tojást, sem tejterméket, sőt olyan ételeket sem, melyekben bármilyen állati származék található. A köznyelvben ez utóbbi étkezési formát hívják vegánnak. A vegán kifejezés a táplálkozástanban a tisztán nyers növényi étrendet takarja.
Jó nekünk, ha csak tisztán növényi étrenden élünk?
A válasz, több szempontból is igen, de persze mindenki döntse el maga, neki mi a jó. A növényi étrend mellett szóló legfontosabb érv, hogy segít egészségünk hosszú távú megőrzésében, illetve megelőzhető általa a legtöbb civilizációs betegség. A növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások. Ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is. A növényi táplálékoknak magas a rosttartalma, mely elősegíti a salakanyagok megfelelő időben való távozását. A növényi étrend lúgosító hatása biztosítja az egészséges sejtélet számára optimális feltételeket és erősíti az immunrendszert. A növényi ételek tökéletes egyensúlyban tartalmazzák a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírokat. Növényi étrend mellett sokkal kisebb az esélye a magas koleszterinszint kialakulásának, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés fellépésének kockázata, és a túlzott mértékű fehérjebevitel káros következményei (pl. kövesedés, lassú emésztés, a máj és a vese túlterheltsége, fehérjeanyagcsere-zavarok stb.) sem érintik a növényi étrenden élőket. Ha szeretnéd kipróbálni a vegán konyhát, de nem tudod, hogy kezdj hozzá, én az Életkonyhát ajánlom neked. Az egyik alapítója, Kassai Nóra Virág, gimnáziumi osztálytársam és barátnőm garancia rá, hogy itt nemcsak egészséges, de finom ételekkel is gazdagodik a gyomrod.
Az év leghosszabb éjszakájához közeledve egy különleges, ünnepi vacsorán is részt vehetsz náluk, amelyet Spanyolország melegsége és a tél illatai, hangulatai inspirálnak. A vacsorán vegyszermentes, őstermelői és bio alapanyagokat használnak. Időpont: december 14. (szombat) 19.00 . 4 fogásos vacsora. Helyszín: Budapesten a Jászai Mari térnél. Ára: 4900 Ft/fő. Regisztrálj az alábbi elérhetőségeken! (A helyek száma korlátozott, ezért jelentkezz mielőbb, de Nóráék arra kérnek, hogy csak akkor jelentkezz, ha el is tudsz menni!) E-mail: repakonyha@gmail.com Telefon: 0670-702-8187
Ha pedig szeretnéd feldobni az ünnepi menüt pár egészséges finomsággal, arra is kaphatsz tippeket. Bővebb információért pedig látogass el a www.eletkonyha.hu oldalra!